Scheiden met kinderen
Wél kunt u er samen voor zorgen dat alles rondom de kinderen goed wordt geregeld. Ook al staat hun wereld op z’n kop, kinderen zijn flexibeler dan volwassenen vaak denken. Kinderen hebben vooral duidelijkheid nodig en u beiden als ouders.
Het ouderschap na de scheiding wordt anders en u zult als collega-ouder samen de zorg gaan dragen.
Wat moet u allemaal regelen?
Het ouderschapsplan
Gaat u scheiden met kinderen die jonger zijn dan 18 jaar?
Het is sinds 1 maart 2019 is het verplicht dat u samen een ouderschapsplan opstelt voor de minderjarige kinderen. In dit ouderschapsplan maakt u afspraken over de zorg, opvoeding, omgangsregeling en financiën rondom de kinderen. Een goed opgesteld ouderschapsplan zorgt voor rust en duidelijkheid voor u en de kinderen.
- Hoe de dagelijkse zorg voor de kinderen wordt gereorganiseerd;
- De keuze voor het hoofdverblijf van de kinderen;
- Hoe en wanneer te communiceren omtrent de kinderen;
- De verdeling van de kosten voor de kinderen;
- Alle praktische afspraken over: verjaardagen, vakanties, sport, hobby etc.;
- De overige zaken die voor u als ouder van belang zijn voor uw kinderen.
Omgangsregeling of co-ouderschap?
U bent volledig vrij om invulling te geven aan de omgangsregeling. Hierbij is het van belang dat er naar het kind wordt gekeken. Rust en regelmaat zijn uitermate belangrijk.
Vroeger was het voornamelijk de moeder die de kinderen verzorgde, de vader werkte meestal fulltime. Indien er gescheiden werd, gingen de kinderen bij de moeder wonen en zagen ze hun vader elke 2 weken gedurende het weekend en veelal voor de helft gedurende de schoolvakanties en feestdagen. Tegenwoordig wordt deze “klassieke” variant steeds meer los gelaten en krijgt de vader een steeds grotere rol in de opvoeding en verzorging van de kinderen. Dit noemen we de “flexibele” omgangsregeling. De tegenhanger van de “klassieke” variant is het moderne co-ouderschap.
Co-ouderschap
Het is voor alle partijen van belang dat u dicht bij elkaar gaat wonen. Dit is praktisch gezien handig als u de kinderen heen en weer moet brengen. Zijn de kinderen ouder, dan kunnen ze zelf naar de andere ouder fietsen. Daarnaast zorgt co-ouderschap voor intensief overleg tussen de ouders. Is dit wel realiseerbaar? Verder is co-ouderschap praktisch moeilijk uitvoerbaar als u fulltime werkt.
Bij co-ouderschap worden de kosten van de kinderen bij gelijke helft verdeeld. Dit betekent niet dat er geen kinderalimentatie afgesproken hoeft te worden. Ook al zijn de kosten voor u beiden gelijk, als de één meer verdient dan de ander, dan wordt van diegene toch verwacht een hogere bijdrage te leveren.
Een mogelijke keuze is het inrichten van een zogenaamde kinderrekening. Dit is een aparte rekening waar iedere ouder naar rato een bedrag per maand op stort. Van deze rekening kunnen alle zaken betaald worden die met de kinderen te maken hebben. Ook zou de kinderbijslag op deze rekening gestort kunnen worden.
Kinderalimentatie
Allereerst wordt er gekeken hoeveel u samen uitgaf aan de kinderen voor de scheiding. Dit wordt de behoefte, oftewel de kosten van de kinderen genoemd en wordt mede bepaald aan de hand van de Nibud tabellen. Vervolgens wordt gekeken hoe hoog beide inkomens zijn en hoe de verdeling van zorg zal zijn na de scheiding. Aan de hand van uw draagkracht wordt vervolgens bepaald hoe de kosten van de kinderen verdeeld worden.
Wij zorgen ervoor dat u inzicht krijgt in de kosten van de kinderen en hoe die kosten gedragen kunnen worden. Hierbij houden wij uiteraard ook rekening met diverse fiscale regelingen zoals het kind gebonden budget en kinderbijslag.
Alimentatie kinderen boven de 18
Heeft u kinderen tussen de 18 en 21 jaar, ook dan is er een mogelijkheid dat u alimentatie dient te betalen voor onderhoud en studie. De alimentatie wordt direct aan het kind betaald indien uw kind niet meer thuis woonachtig is. Of dit het geval is en hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het inkomen van uw jongvolwassen kind en de behoefte.