Petra is alweer 2 jaren terug gescheiden van haar man. Sinds de scheiding is haar tien jarige dochter heel erg bang dat haar moeder iets ergs overkomt. Hoe kan Petra haar dochter helpen?
De breuk: een verandering voor iedereen
Het doet Petra veel verdriet om haar dochter te zien worstelen met de breuk. Het blijkt dat haar dochter een soort verlatingsangst te hebben ontwikkeld. “2 Jaren geleden ben ik gescheiden van Rob. Dit was een vervelende tijd met veel gedoe. Zeker voor onze dochter was dit heftig omdat ze veel ruzies heeft meegemaakt. Ik heb nog geprobeerd om zoveel mogelijk rust en stabiliteit voor mijn dochter te creëren. Toch kon ik helaas niet voorkomen dat er toch veel grote veranderingen op haar af kwamen. We zijn vanuit onze mooie woning verhuisd naar een veel kleinere huurwoning. Ik hoopte nog dat na de verhuizing er rust zou komen voor onze dochter. Maar iedere keer als ik ga werken dan wordt onze dochter heel angstig. Ze is bijvoorbeeld heel erg bang dat ik dood ga en dat ze er dan alleen voor staat”.
Hoe ga ik hiermee om?
Hoe hard je ook je best doet om enige vorm van schade te beperken, een scheiding heeft altijd veel impact op je kind. Hierbij spelen twee belangrijke zaken een rol:
veiligheid en geborgenheid. Voor een kind is het vanzelfsprekend dat zijn of haar ouders samen zijn. Zo is het altijd geweest en zo hoort het ook. Dit is feitelijk een stilzwijgend vertrouwen dat de kinderen hebben in hun ouders en gezinssituatie. Hier bouwen ze een groot deel van hun veiligheid op. Wanneer dit fundament wegvalt dan is alles wat zo vanzelfsprekend was ineens niet meer zo vanzelfsprekend en wordt vaak twijfelachtig.
Verlatingsangst
Wij merken vaak dat kinderen door een scheiding niet meer durven te geloven dat alles zomaar altijd goed zal blijven gaan. Een vorm van verlatingsangst is dan helemaal niet zo raar. Voorheen twijfelde je kind er niet aan dat papa en mama voor altijd samen zijn.
Dus wie zegt dan nu ineens dat de stelling van een kind dat mama dood gaat wel of niet terecht is? Alles hangt samen met twijfel en angst.
Gevoel bespreken
Als je als ouder angst bespeurt bij je kind dan kun je dit gewoon bespreken. Neem deze gevoelens altijd serieus. Erken de angst en toon begrip. Echter, een veel gemaakte fout is dat de angst kleiner wordt gemaakt. Ben reëel en schets wat je doet om bijvoorbeeld goed voor jezelf te zorgen. Doe echter ook nooit beloftes of toezeggingen die je niet waar kunt maken.
Het kindbeeld
Erken de gedachten en gevoelens van je kind! Realiseer je ook dat ieder kind zijn of haar ontwikkelingsfase kent. Rond het negende levensjaar verdwijnt het “magische” kindbeeld.
Het kindbeeld verandert van een wereld alsof het een grote vrolijke kermis is naar het besef van een wereld zoals wij volwassenen de wereld kennen. Deze verandering in het kindbeeld op zich is al een hele grote stap die de kinderen moeten nemen. Wil je enige vorm van verlatingsangst beteugelen of verminderen, dan is het goed om je kind te steunen. Knuffel je kind, troost waar je troosten kan en laat los wat je loslaten kan.
Een simpele knuffel betekent veel voor een kind, maar ook voor volwassenen.
Eerlyk Scheiden
Een scheiding is al lastig genoeg. Kies daarom voor een mediator die jullie op een manier begeleidt die bij jullie past. Wij nemen de tijd voor jullie en besteden speciale aandacht voor de kinderen.
Bent u al gescheiden en herkent u zich in een lastige opvoedkwestie? Ook dan kunt u bij ons terecht!
Wil je meer weten? Neem dan contact op met Eerlyk Scheiden.
T: 046-888 1800 / info@eerlyk.nl.